Kel ružičkový

Kel ružičkový je dvojročná rastlina z čeľade kapustovitých. V prvom roku vytvára až 1m vysoký hlúb obrastený listami na ktorých sa vytvárajú malé ružičky vo veľkosti orecha (najmenej 15 mm). Táto výborná zelenina znáša mrazy aj pod -10°C. Ľahko sa uskladňuje.

Zberá sa od augusta do jari. Slabé mrazy nepoškodia plody. Obyčajne sa zberá jednorázovo na jeseň.

Má veľmi jemnú chuť. Obsahuje až dvojnásobné množstvo vitamínu C v porovnaní s kapustou. Ďalej obsahuje provitamín A, vitamíny B1, B2 a K. Z minerálnych látok sú v ňom silno zastúpené draslík, síra a čiastočne aj jód.

Kel ružičkový rozdeľujeme podľa vzrastu na odrody nízke, polovysoké a vysoké. Nízke majú hlúb vysoký 40 – 60 cm, polovysoké 60 – 90 cm a vysoké aj vyše 1 m. Vhodné sú najmä polovysoké a nízke odrody, ktoré majú hlúb hustejšie osadený ružičkami.

Comments are closed.

Kel ružičkový